PENGANJURAN KOLOKIUM E-PEMBELAJARAN KALI KE-3

Penganjuran Kolokium e-Pembelajaran Kali Ke-3 ini merupakan kesinambungan daripada penganjuran kali ke-2 pada 1 Jun 2016. Kolokium kali ini berfokus kepada perkongsian pembangunan MOOC dan perkembangan teknologi pendidikan secara umum di USIM. Kolokium kali ke-3 ini bertemakan “INNOVATION OF USIM MOOCS & e-LEARNING IN USIM” telah berjaya diadakan pada 10 Ogos 2017 (Khamis), bermula jam 8.30 pagi sehingga 5 petang di Executive Lounge, Aras 6, Bangunan Canselori. Pembentangan ucaptama disampaikan oleh Prof. Dr. Nor Aziah Alias dari UiTM dengan tajuk Inspiring 21st Century Learner Driven Learning. Majlis kolokium ini telah dirasmikan oleh YBhg. Prof. Dato’ Dr. Zulkiple Abd Ghani (Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa)).

Berikut adalah senarai pembentang bagi Kolokium e-Pembelajaran Universiti Islam Malaysia (USIM):

Bil.

Tajuk

Pembentang* dan penulis bersama

1

Pembangunan Massive Open Online Courses (MOOCs) untuk Kursus Pengenalan Kaunseling

• Dini Farhana Baharudin*
  • Ainurliza Mat Rahim
  • Marina Munira Abdul Mutalib
  • Mohd. Zaliridzal Zakaria
  • Muhammad Khairi Mahyuddin

2

Human Anatomy and Physiology: Development of Open Online Courses

• Mohd Hairulhisyam Ngatiman*
  • Marlini Muhamad

3

Sikap Dan Motivasi Pelajar Tahun Tiga Sarjana Muda Bahasa Arab Dan Komunikasi Terhadap MOOC Bahasa Arab Profesional Dan Teknologi

• Mohammad Najib Jaffar*

• Sakinah Ali Pitchay*
  • Izzaty Anuar

9

Engaging Students Through m-Learning Environment: Strategies and Challenges in Adapting Mobile Apps in the Learning

• Nurul Auji Hasbullah*
  • Adnan Mohamed Yusoff
  • Ahamd Sanusi Azmi

10

A Survey on Information Communication Technology (ICT) course in USIM from Student’s Perspective

• Sakinah Ali Pitchay*

11

Introduction to Suggestive and Personalise Educational Instructional Model (SPEIM); A tool for Flexible Learning

• Ahmad Farid Mohd Jamal*

Seterusnya penyampaian anugerah khas kepada pensyarah dan wakil fakulti bagi kategori berikut yang disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa):

Anugerah Penghargaan MOOC USIM 2016

1. Anugerah Pensyarah & Kursus Aktif GOALS 2016
  2. Anugerah Pensyarah Kreatif & Inovatif 2016
  3. Anugerah Khas Fakulti Blended Learning 2016

Hasil pembentangan ini akan dikumpulkan dan dibukukan untuk tujuan penerbitan.  Permohonan ISBN akan dimohon selepas proses semakan dan penilaian oleh penilai.